Ruslands boycot van Europese voedingsproducten heeft er voor gezorgd dat de Nederlandse export van deze waren naar Rusland vrijwel is opgedroogd.
Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.
In augustus kondigde de Russische overheid een importverbod af voor alle EU-lidstaten van vlees, zuivel, vis, groenten en fruit. Vervolgens verminderde de export van deze geboycotte goederen naar het land in de periode augustus-november tot 28 miljoen euro. In dezelfde maanden in 2013 werd nog voor 200 miljoen uitgevoerd.
De enige producten in deze categorie die nog naar Rusland gaan, zijn goederen die niet in de EU geproduceerd zijn. Die mogen wel via Nederland uitgevoerd worden (wederuitvoer).
De sancties pakken vooral ongunstig uit voor de Nederlandse kaasexport. Onze kaas was de laatste jaren juist steeds meer in trek bij de Russen.
Buiten de exportkrimp van voeding is de uitvoer naar Rusland sinds augustus niet veel teruggelopen, slechts met 10 miljoen euro. Dit komt vooral door de verminderde export van machines, een ontwikkeling die zich al eerder inzette. De uitvoer van chemische producten naar Rusland vertoont de laatste maanden juist een stijging.
De totale waarde van de export naar Rusland kromp in de eerste vier maanden van de boycot met 8 procent tot 2,2 miljard euro. In de eerste zeven maanden van 2014 daalde de export ook al met 9 procent in waarde.
Sancties Rusland verder aangescherpt
De sancties tegen Rusland worden verder versterkt. De zogeheten zwarte lijst van Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de illegale annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim, wordt uitgebreid. Daarover is overeenstemming tussen de landen, zo is donderdag in Brussel vernomen.
Er worden negentien nieuwe namen van personen op gezet; naar verluidt gaat het om enkele Russische onderministers en parlementsleden. Ook worden negen personen en instellingen aan de lijst toegevoegd; zij kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en mogen ook de unie niet in.
De ambassadeurs van de lidstaten bij de EU hebben dit afgesproken. Maandag zal er definitief mee worden ingestemd door de ministers van Buitenlandse Zaken als die weer bijeen zijn in Brussel.
Europese top
Volgende week is er ook een Europese top van regeringsleiders en staatshoofden in Brussel. Mogelijk dat de leiders daar zullen overgaan tot verscherping en aanvulling van al geldende zwaardere economische sancties. Zo is onder meer de levering van producten als nachtkijkers en kogelvrije vesten al aan banden gelegd en krijgt een aantal energiebedrijven en banken geen toegang tot de Europese kapitaalmarkt.
Eind januari besloten de ministers al de sancties tegen Rusland die in maart zouden aflopen, met een halfjaar te verlengen. De EU scherpte de sancties weer aan na een bloedbad in de Oekraïense havenstad Marioepol in januari. Daar vielen tientallen doden bij een aanval die wordt toegeschreven aan de pro-Russische rebellen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl